Rizoto s tempehem a arašídy

Rizoto je jedním z těch jídel, jejichž příprava vám nezabere ani půl hoďky. Kombinace marinovaného tempehu, křupavých arašídů a naťové cibulky s tóny zázvoru dodává výslednému pokrmu nádech Asie. No a proč si při večeři trochu nezacestovat? Tak jdeme na to.

Rýži můžu pořád. Jsem schopná jí úmyslně uvařit víc, než je potřeba, abych ji pak při přípravě zbytku pokrmů mohla ujídat (ale pst). Tohle rizoto s tempehem je nejvhodnější připravovat s jasmínovou. Basmati samozřejmě také není špatná, ale tu bych volila spíše k chuťově méně výrazným jídlům. Tady by zbytečně zanikla. Co se týče tempehu, do receptu nejlépe sedne marinovaný, případně uzený (lépe se shání, mívají ho i menší markety). Bílý bych doporučila pouze v případě, že si budete předem chtít připravit vlastní marinádu. Samotný není chuťově příliš výrazný.

Co si na rizoto připravit?

Na 2 porce budete potřebovat:

  • šálek rýže
  • 100 g tempehu (marinovaný/uzený)
  • 2 hrsti arašídů
  • 2 mrkve
  • 2 naťové cibulky
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • trochu sójové omáčky Shoyu
  • sladká paprika, mletý zázvor, oregano, mleté hořčičné semínko
  • sůl

Jak to připravit?

Začneme obligátně. Ehm … Dejte si vařit rýži do osolené vody. Mezitím, co se bude připravovat k varu, oloupejte mrkve a nakrájejte ji na tenká kolečka/půlkolečka/kostičky, jak se ctěná libost. Poté nakrájejte na jemno cibuli a bílou část naťových cibulek.

Rýže už nejspíše vaří, takže máte dostatek času na to, abyste v klidu připravili zeleninu atd. Na dvou lžících olivového oleje zprudka orestujte cibuli, mrkve a bílou část cibulek. Opravdu myslím restování, ne snažení ani škvaření do černa! Musíte to celou dobu řádně míchat, aby zelenina zůstala krásně křupavá.

Poté ke směsi zeleniny přidejte arašídy a tempeh, který jste si předem buď nakrájeli na malé kostičky nebo natrhali na malé kousky (to doporučuji, je to rychlé a nezamastíte si nůž). Řádně promíchejte, tak 2 minutky prohřívejte a pak zelené části naťové cibulky, přidejte sójovou omáčku a ochuťte kořením. Poté už jen stačí sundat ze sporáku, do směsi v pánvi přidat okapanou rýži a dosolit. A rizoto s nádechem Asie je na světě.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte náš článek 🙂

Autor příspěvku: Zuzka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..