Křehký jablečný koláč

Podzim si žádá něco jablečného! Třeba tenhle křehký jablečný koláč se skořicí. Při přípravě těsta je sice nutno se obrnit trpělivostí, ale výsledek rozhodně stojí za to. 

Podzim bez jablek a dýní jako by ani nebyl. Z dýní už jste si s námi mohli připravit tyhle výborné placičky, takže tentokrát je řada na jablíčkách. Oslaďte si život s a upečte si křehký jablečný koláč. Náplně si klidně můžete připravit o něco víc, protože svařená jablka chutnají skvěle i samotná. 😉

Co si na koláč připravit?

  • 300 g špaldové mouky
  • 150 g másla
  • 50 g kokosového cukru
  • 70 ml studené vody

Na náplň:

  • 3 velká jablka
  • 1-2 lžičky skořice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 30 g kokosového cukru
  • 1 lžíce vody

Jak jablečný koláč vyrobit

Máslo nakrájejte na tenké plátky, dejte do mísy a nechte při pokojové teplotě změknout. Poté přidejte mouku, cukr a vodu a rukama pečlivě vypracujte těsto. To pak dejte na cca. 1 hodinu odpočívat do lednice.

Mezitím se omyjte a oloupejte jablka a zbavte je jádřinců. Nakrájejte na malé kostičky a spolu s vodou, citronovou šťávou a 30 gramy cukru je nechte 10 minut dusit. Hotovou jablečnou náplň pak nechte vychladnou.

Dvě třetiny vychlazeného těsta vyválejte na pomoučené ploše do tenké placky, a tu pak opatrně přendejte do nízké koláčové formy. Já používám silikonovou, která se nemusí vysypávat moukou. Těsto by mělo pokrýt nejen dno, ale i stěny formy. Přebytečné těsto odřízněte. Poté naneste rovnoměrně jablečnou směs. Ze zbylé části těsta vyválejte opět tenkou placku, kterou naneste navrch koláče. Okraje horní placky pečlivě spojte se spodní vrstvou těsta, aby hotový jablečný koláč držel pěkně pohromadě. Do připraveného koláče udělejte pár dírek, aby měla kudy odcházet pára, a těsto se tam nevyboulilo. Můžete třeba použít vykrajovátka na vánoční cukroví. 🙂

Pečte 20 minut při 220 °C, následně ztlumte na 200 °C a pečte ještě 10-15 minut, dokud těsto lehce nezezlátne.

Autor příspěvku: Zuzka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *