Placičky z dýně a brambor

Umíte si představit víc podzimní zeleninu, než je dýně? Já jsem se dlouho odhodlávala, než jsem ji zkusila doma zpracovat, a rozhodně toho nelituji. Ve spojení s brambory chutná famózně, a navíc je plná výživných látek. Takovýhle oběd nebo večeře vás vyjde na pár korun.

Je to asi tak dva týdny, co ségra od přítele vyfasovala dýni. Jeho babička je totiž vášnivá zahradnice, a tak jsem byli během léta pravidelná zásobováni. Taková domácí rajčata, hmmm. Nejprv jsem dýni považovala za vkusnou dekoraci, která si s příchodem podzimu říkala o vystavení na stůl. Ale už byl čas ji nějak zpracovat, a já nakonec sebrala odvahu. Vznikly z toho tyhle placičky, ve kterých jsou kromě dýně ještě brambory. A samozřejmě česnek a nějaké to koření. Bez něj já nejedu. 😀

Co si připravit na 2-3 porce (podle toho, jací jste jedlíci)?

  • 200 gramů dýně
  • 300 gramů brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 5 lžic bezlepkové mouky (např. pohankové)
  • pár lžic oleje vhodného na smažení
  • sůl
  • koření (já použila kurkumu, majoránku, mletý kmín)

Jak zhotovit placičky?

Brambory si uvařte v páře. Poté je nechte trochu vychladnout. Mezitím si oloupejte a očistěte dýni, kterou následně nastrouhejte do mísy. Já strouhala na hrubo, abych tím nestrávila celý den… 😀 Poté oloupejte brambory, přidejte je do mísy a rozmačkejte. Přidejte vejce, prolisovaný česnek a mouku. Osolte, okořeňte a pečlivě promíchejte.

Jakmile budete mít směs připravenou, nalijte si do pánve olej. Stačí jím jen pokrýt dno, žádný olejový bazének není třeba. Navlhčenýma rukama tvořte menší placičky o velikosti dlaně a opatrně je vyskládejte do pánve. Pečte pár minut za každé strany, dokud nebudou krásně zlatavé (a křupavé). Hotové placičky jsou výborné se zakysanou smetanou a nějakým listovým salátem.

Autor příspěvku: Zuzka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *