Celozrnné špagety s tempehem a rajčátky

Znáte ty večery, kdy přijdete domů z práce a máte chuť na nějakou mňamku, která bude rychle hotová a zároveň plně uspokojí vaše chuťové buňky? Nebo třeba víkendy, kdy je venku hezky, a tak nechcete u sporáku trávit celé hodiny? Tyhle špagety budete mít se vším všudy hotové do půl hodiny a zvládne je i kuchtík začátečník. A všechna veganská srdce poskočí radostí!

Původně jsem si pohrávala s myšlenkou, že v prodejně bio potravin sáhnu po světlých pšeničných špagetách, ale pak mi došlo, že k tempehu mnohem lépe chutnají ty celozrnné. U tempehu je v podstatě jedno, který druh zvolíte, ale osobně mi k těstovinám nejvíce ladí marinovaný.

Co si připravit?

  • 200 gramů celozrnných pšeničných špaget
  • jeden balíček tempehu
  • 2 hrsti cherry rajčátek
  • 4 lžíce rajčatové passaty (případně protlaku)
  • 1 jarní cibulku
  • 1 cibuli
  • olivový olej
  • bazalku, pepř, sůl
  • trochu citronové šťávy

Co s tím provést?

Dejte si vařit osolenou vodu na špagety a mezitím si nakrájte cibuli na malé kostičky a jarní cibulku na kroužky. Rajčátka můžete pokrájet na půlky nebo na čtvrtky, záleží, jak jsou velká. Když je necháte vcelku, chuťově se tolik nerozvinou. Na pánev si nalijte 1-2 lžíce olivového oleje a dvě minuty na něm prudce orestujte cibuli. Díky tomu si zachová svěží barvu a bude taková lehce nasládlá. Potom přijdejte rajčátka, cibulku, bazalku a pepř podle chuti a restujte ještě tak pět minut.

Mezitím už nejspíš začne vařit voda, takže do ní dejte špagety a vařte je na mírném plameni. Během té doby, co se budou vařit, máte dostatek času na nakrájení tempehu na malé kostičky. Případně ho můžete natrhat vidličkou, pokud si nepotrpíte na uhlazenost. Jednoduše ho pak přidejte ke směsi, chrstněte k tomu 4 lžíce passaty a lehce prohřejte. Já na konci ještě přidávám trochu citronové šťávy, dodá jídlu zajímavý nádech (a taky snižuje kyselost organismu). Jakmile jsou hotové špagety, stačí je slít, přidat ke směsi, promíchat, a můžete vesele podávat.

Tip: Máte-li rádi hodně koření, zkuste přidat jednu dvě lžičky směsi nějaké masaly (tandoori, meat).

Jaký tempeh máte k těstovinám nejraději vy?

 

Autor příspěvku: Zuzka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.