Karamelový dortík

Zbyly vám bílky a nevíte, co s nimi? Byla by škoda jich nevyužít a proto si z nich můžete připravit třeba tuhle mňamku – karamelový dortík. Těsto, krém i polevu máte hotovou za chvilku a karamelový dortík vám jistojistě zpestří vaši odpolední kávičku či čajíček. 🙂

Co si na karamelový dortík připravit?

Těsto:

  • 8 bílků
  • 1 hrnek cukru (1/2 kokosového a 1/2 třtinového)
  • 1 hrnek mouky (1/2 špaldové a 1/2 kokosové)
  • hrst vlašských ořechů

Náplň:

  • 250 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 120 g másla
  • 60 g kokosového cukru

Poleva:

  • tabulka kvalitní čokolády
  • máslo

Jak karamelový dortík vyrobíme?

Nejprve se pustíme do výroby těsta, aby nám stihlo pěkně vychladnout. Z bílků vyšleháme pěnu a pečlivě je promícháme s cukrem. Do směsi postupně vmícháme mouku a rozemleté vlašské ořechy. Připravíme dortovou formu a můžeme péct v předehřáté troubě na 180°C zhruba 15-20 minut. Hotový korpus vyndáme z trouby, necháme vychladnout a pustíme se na výrobu krému.

Ze čtvrt litru mléka uvaříme opravdu hustý vanilkový pudink, který za stálého míchání necháme vychladit. Změklé máslo vyšleháme s kokosovým cukrem a postupně přimícháváme do již vychladlého vanilkového pudinku. Krém naneseme na vychladlý korpus a dáme zchladit do ledničky.

Na polevu si připravíme vodní lázeň, ve které rozpustíme kvalitní čokoládu (já použila hořkou s 85% kakaa) s máslem (cca menší polévková lžíce). Rozehřátou čokoškou pak potřeme horní část vychladlého dortíku a necháme vše zatuhnout. Tramtadadá a máme hotovo! 🙂

karamelový dortík

Autor příspěvku: Bára

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.