Zimní čaj

Kořeněný zimní čaj je u nás doma neodmyslitelnou součástí chladných měsíců. Jakmile je za okny během dne kolem pěti stupňů, fouká, prší, případně sněží, hned na něj dostanu chuť. A s vámi se teď podělím o to, jak si ho snadno připravit.

Černý čaj, med a citron. Klasika, která nemrzí. I já jsem jí věrná už od dětství a poslední roky ji střídám se zeleným rooibosem nebo třeba oolongem. Získala si mě i indická masala, ale vzhledem k tomu, že už nějaký ten měsíc (až na pár vzácných výjimek) nepiju kravské mléko, jsem od ní upustila. Hřejivé koření mi ale chybělo, tak jsem nedávno sáhla do zásob v kuchyni a znovu vytáhla drcenou skořici a pomerančovou kůru. Tuhle dvojku jsem si zamilovala loni v zimě a i teď mě baví. 🙂

Skořice dodává černému čaji takovou příjemnou, sladce kořenitou chuť a vůni, která vás hezky prohřeje. No a pomerančová kůra je prostě boží, pohladí vás svou něžnou sladkou ručkou a dodá dobrou náladu. Pokud budete chtít, můžete k čaji přidat i hřebíček, který je vhodný třeba při nachlazení – mírně vydesinfikuje ústa i krk. Tak jdeme na to!

Co si na zimní čaj připravit?

  • 500 ml vroucí vody
  • 2 lžičky sypaného černého čaje/1 sáček
  • 1 lžičku drcené skořice
  • 1 lžičku drcené sušené kůry z pomeranče
  • 2 lžičky medu
  • případně i 2 hřebíčky

A jak ho uvařit?

Je to vskutku jednoduché. Do čajového sítka si dejte 2 lžičky černého čaje, skořici a pomerančovou kůru. Vložte ho konvičky/velkého hrnku a přelijte 500 ml vroucí vody. Nechte louhovat 2-5 minut a poté sítko vyjměte. Až čaj trochu vychladne, oslaďte ho medem. Ten půllitr je sice myšlený jako dvě porce (takže pro dvě osoby), ale já osobně se o čaj nerada dělím a zrovna tenhle bych mohla pít po litrech. 😉

Také milujete kořeněné čaje?

Autor příspěvku: Zuzka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *