Mast z černého kmínu nebo též černuchy seté

Základní složkou masti z černého kmínu, nazývaného též černucha setá, bude kvalitní za studena lisovaný olej z černého kmínu. Olej z černého kmínu má mnoho prospěšných vlastností a velmi dobře se vstřebává do kůže. Ne každý se ale rád maže přímo čistým olejem, a proto si z něj vyrobíme mast, do které přidáme ještě pár ingrediencí s dalšími prospěšnými látkami pro naši kůži. 

Olej z černého kmínu má antibakteriální účinky, a dokáže tak snížit množení škodlivých mikroorganizmů na naši kůži. Proto je také vhodný při použití na problematickou kůži zatíženou různými druhy ekzémů, lupenky či kožními mykózami. Zkrátka a dobře dokáže doslova zázraky. 

Mast z černého kmínu 50 ml – co si připravit

Postup výroby

Nejprve si vydesinfikujte nejlépe lihem pracovní plochu, veškeré pomůcky a nádoby, které využijete k výrobě a i kelímek na hotovou mast. Vezměte kádinku nebo nerezovou misku vhodnou do vodní lázně a do ní odvažte potřebné množství včelího vosku a přidejte oba oleje. 

Misku s voskem a oleji vložte do vodní lázně a počkejte, až se vosk rozpustí v olejích. Poté vyjměte z vodní lázně, přidejte vitamín E, promíchejte a ihned přelijte do připraveného kelímku na mast. Mast z černého kmínu nechte hezky zatuhnout a můžete začít používat. Trvanlivost mastičky je dle nejnižší doby upotřebitelnosti použitých surovin. Skladujte při pokojové teplotě. 

 

Autor příspěvku: Bára

Napsat komentář