Éterické oleje: červený pomeranč

Pomeranč jistě netřeba dlouze popisovat. Tohle šťavnaté ovoce je prostě klasika. V létě příjemně osvěží a v zimních měsících se výborně kombinuje třeba se skořicí nebo hřebíčkem. Červený pomeranč je ještě šťavnatější a sladší než ten klasický a nemá takové ty typické kyselé tóny. A na co všechno je éterický olej z něj dobrý?

Éterický olej se lisuje za studena z čerstvý plodů. Dík tomu, že pomeranč obsahuje velké množství silic, patří olej z něj mezi ty levnější. Získá si vás sytou citrusovou vůní, která je velice osvěžující a sladká. Bývá častokrát součástí parfémů a je výborný do směsí s dalšími citrusy. V zimně ho můžete v aromalampě doplnit třeba teplými, sladce kořeněnými tóny skořice a koriandru. A pokud přidáte ještě mandarinku, rázem získáte skvělou vánoční kompozici. Jak éterické oleje správně vybrat se dočtete zde.

Červený pomeranč a jeho účinky

  • je vynikajícím antidepresivem
  • je vhodný při únavě
  • podporuje soustředění
  • bojuje proti stresu, úzkostem a nervozitě
  • příjemně vás osvěží a uvolní
  • celkově harmonizuje psychiku
  • podporuje usínání a klidný spánek
  • posiluje činnost imunitního systému
  • přispívá ke správné krvetvorbě
  • podporuje látkovou výměnu
  • lehce snižuje krevní tlak

Červený pomeranč v kosmetice

  • pečuje o suchou, zralou či unavenou pleť
  • podporuje prokrvení pokožky
  • působí proti předčasnému stárnutí
  • tonizuje pleť
  • pomáhá bojovat proti celulitidě

Vhodné kombinace

  • skořice
  • mandarinka
  • pačuli
  • grep

Upozornění:  Éterický olej z červeného pomeranče může zvyšovat fotosenzitivitu pokožky. Nepoužívejte ho tedy před pobytem na sluníčku.

Červený pomeranč pořídíte také v našem eshopu. 🙂

Autor příspěvku: Zuzka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *