Barviva: Která jsou vhodná pro přírodní kosmetiku?

Když už si člověk vyrobí čistě přírodní kosmetiku plnou těch nejlepších surovin, byla by škoda do ní přidat nějaká syntetická barviva. Naštěstí existuje dostatek možností, jak svým doma vyrobeným produktům můžete dodat lákavou barvičku.

Taková „brilantní modř“ nebo „rychlá zeleň“ vypadá možná na pohled zajímavě, ale neprospěje ani přírodě, ani vašemu zdraví. Příroda nabízí různé možnosti, jak můžete obravit balzám na rty, sprchový gel, tuhé mýdlo nebo třeba šumivky do koupele.

Přírodní barviva – jaké konkrétní možnosti máte?

  • Bylinné výluhy – sice nebarví nijak výrazně, ale produkt spíše lehce natónují. Jsou vhodné třeba do krémů, tuhých i tekutých šamponů. Hezký efekt přinese třeba ibišek nebo okvětní plátky červené růže.
  • Mica neboli slída (koupíte zde) – krásně natónuje hlavně dekorativní kosmetiku nebo mýdla a šumivek do koupele, nicnémě se jí nemusíte bát použít ani do sprchových gelů apod. Výhodou slídy je to, že se navíc lehce třpytí, což dělá opravdu pěkný efekt. Jednotlivé barvičky můžete libovolně kombinovat mezi sebou pro vytvoření odstínu na míru.
  • Oxidy železa (vybírejte zde) – barviva, která mají už poměrně výrazný efekt, takže s nimi zacházejte opatrně. Jsou k dostání v černé, hnědé, červené, oranžové a žluté. Přídávají se hlavě do dekorativky, černá je základem pro řasenku či oční linky. Kombinací žluté, červené a hnědé se pak tónují make-upy, pudry apod. Špetku jich ale můžete dát i do šuminek či domácích mýdel. Tip: Například do lesku na rty/rtěnky je můžete míchat právě s micou.

  • Ultramaríny (pořídite tu) – jak už název vypodívá, jde o fialové barvičky. Úžasně jsou třeba do očních stínů, ale parádu udělají i v mýdle apod. Stejně jako u dalších barev platí, že čím více ultramarínu přidáte, tím bude barevný efekt výraznější.
  • Oxid zinku (najdete tady) – platí nejen za suroviny s UV ochranou a zklidňujícímu a protiaknózními účinky, ale také za bílé barvivo. Používá se také jako přísada do minerálních pudrů či make-upů a zvyšuje jejich krycí schopnost.
  • Oxid titanu (koupíte tady) – další minerální pigment, který je známý halvně v dekorativní kosmetice. Zajistí totiž neprůhlednost barev a má vyšší krycí schopnosti než zinek. Titanium dioxide neucpává póry a nedráždí pleť, takže se nemusíte bát přidat ho i do kosmetiky při výskytu pupínků či na citlivou pleť.
  • Rostlinná barviva – další způsob, jak obarvit kosmetiku na černo (aktivní uhlí), do modra (přírodní indigo) či do zelena (např. spirulina). U nás seženete např. kokosové aktivní uhlí (tady), které je vynikající i jako bělicí přísada do zubní pasty.
Ohodnoťte náš článek 🙂

Autor příspěvku: Zuzka

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..