Jak vyčistit připálený hrnec – rychle, jednoduše, efektivně i ekologicky

Snad každá hospodyňka v kuchyni, která ráda i nerada vaří určitě nejednou připálila nějaký hrnec, kastrol či plech. Také tak nenávidíte to drhnutí, drhnutí a ještě drhnutí připáleného hrnce, kdy je výsledek stále v nedohlednu?

Vyzkoušejte jednoduchou vychytávku na připáleniny, kterou používaly už naše babičky, a to jedlou sodu! Věřte, že odteďka končí mordování se s připáleninami. Jak na to a co vše budeme potřebovat se dozvíte v následujících pár řádcích. Taaak jdeme na to!

Co budeme potřebovat?

  • připálený hrnec,pekáč,rendlík,pánev, atd. (bez toho to nepůjde :D)
  • jednou sodu (pokud nemáte, můžete pořídit v eko obalu tady)
  • houbičku/hadřík

Jak vyčistit připálený hrnec – postup

Začneme tím, že si připravíme připálený hrnec, do kterého nasypeme 4-5 polévkových lžic jedlé sody (záleží na velikosti hrnce – já měla takový střední na polévku). Do zhruba 1/3 hrnce nalijte ještě vodu a dejte 20-30 minut vařit na mírném plameni. Poté stáhněte ze sporáku a po 30-40 minutách odstátou tekutinu teprve vylijte.

Už během vaření se mi připáleniny začínaly samy odlepovat od hrnce a přichycený zbytek, který na hrnci ještě zůstal, šel jednoduše dolů houbičkou. A to je celá věda. Mně se podařilo hrnec vyčistit úplně a příště už si raději nastavím minutku, než začnu dělat dalších milion věcí k tomu.

Autor příspěvku: Bára

Napsat komentář