Zdravé velikonoční minibochánky

Konečně jsem se dostala k počítači, abych sepsala recept na skvělé a zároveň zdravé velikonoční minibochánky, se kterým bych se s vámi ráda podělila. U nás velikonoční minibochánky vydržely pouze do druhého dne, a tak máme na Velikonoční pondělí smůlu. Bochánky jsou bez cukru, pšeničné mouky i mléka. A když nahradíte máslo i kokosovým olejem, můžou je vyzkoušet i vegani.

Co si na zdravé velikonoční minibochánky připravit?

Na 5 mini bochánků budete potřebovat:

  • 200 g špaldové mouky
  • 170 g ovesných vloček
  • 30 g droždí
  • 200 ml vody nebo mléka
  • 2 žloutky (bílky na pomazání)
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 4-5 lžic medu
  • rozinky
  • citronová kůra
  • muškátový oříšek
  • hrst nasekaných mandlí

velikonoční minibochánky

Jak to připravit?

Nejprve si připravte kvásek, a mezitím co bude droždí kynout, můžete se věnovat přípravě dalších ingrediencí. Vezměte mističku, do ní dejte teplou vodu nebo mléko. Já dělala verzi s vodou. Do vody rozdrolte droždí a nasypte trochu třtinového cukru, soli a špaldové mouky. Kvásek přikryjte utěrkou a nechte ho odpočívat někde v teplíčku. Během čekání vám vykyne kvásek, rozmixujte ovesné vločky co nejjemněji to půjde. Pokud máte mandličky se slupkou, tak je spařte (chvilku povařte ve vodě), aby se vám lépe svlékaly. Oloupané mandličky pak nasekejte na menší kousky. Potom na chvíli namočte rozinky do rumu.

Tak a pokud máte vše připraveno, můžete se pustit do těsta. Do mísy vyklepněte žloutky a pořádně je promíchejte s medem. Postupně přisypávejte špaldovou a ovesnou mouku. Můžeme dolít zbytek vody. Vykynutý kvásek přidejte do těsta, postupně přidávejte rozpuštěné máslo, mouku a pořádně míchejte. Nezapomeňte v průběhu přidávání mouky a másla těsto dochutit rozinkami s rumem, nasekanými mandličkami, citronovou kůrou a muškátovým oříškem. Těsto pořádně propracujte, přikryjte utěrkou a dejte ho tak na půl hoďky odpočívat, ať může hezky kynout.

Vykynuté těsto rozdělte na 5 kopečků. Než začnete dávat bochánky na plech s pečicím papírem, ještě je trochu propracujte. Když budete s tvary spokojeni, potřete bochánky bílkem a dejte je péct do předem rozehřáté trouby. Zpočátku můžete péct bochánky na 180°C, pak ale teplotu stáhněte na 160°C, ať se vám ti fešáci nespálí. V troubě je pečte max. 20 minut. Jsou malé, a tak se nepotřebují tak dlouho potit v troubě.

Tip: Vegani mohou máslo nahradit kokosovým olejem.

 

Autor příspěvku: Bára

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.