Zdravé brownies bez lepku

Tentokrát tu máme něco pro milovníky čokolády! Brownies z bezlepkové mouky, bez másla i kila cukru. A z praxe vám můžu říct, že skoro nikdo z těch, kdo mé brownies ochutnali, ten rozdíl nepoznal. 🙂

Nějaký ten moučník si občas neodepřu. Většinou to u nás doma vypadá tak, že mi všichni předem hlásí, že si nedají, že na mě tím pádem zbyde dost. Nakonec to ale dopadne takto – ségra pravidelně ochutnává, až sní poměrně velký podíl, táta lehce uzobává, a já ráno téměř pláču nad tím, že na mě zbyla tak čtvrtina.

Každý moučník a dezert, který připravuji, ale vypadá tak, že si najdu nějaký klasický recept v kuchařce po babičce/na internetu a obměním ho tak, aby byl co nejzdravější. Což pak znamená: žádná pšenice, žádný cukr, žádné máslo. A stejně tak tomu je i případě tohohle brownies, na kterém si zaručeně pošmáknete.

Co si připravit?

  • 1,5 hrnku bezlepkové mouky (nevadí-li vám lepek, je príma třeba ječná)
  • 70 gramů kokosového cukru
  • 2 vejce
  • 1 kvalitní bílý jogurt
  • 1/2 hrnku kakaa
  • 70 ml olivového oleje
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • dle chuti: čokoláda, oříšky

Jak brownies upéct?

Ve větší míse smíchejte mouku, cukr a kakao a přidejte prášek do pečiva, sůl a skořici. Ve druhé misce rozšlehejte vajíčka a přidejte k nim jogurt a olivový olej. Tekutou směs přidejte do sypké a pořádně promíchejte, abyste dostali hladké těsto. Podle chuti můžete v závěru přidat nasekanou hořkou čokoládu (já dala cca. 80 gramů), případně i lískové oříšky nasekané na půlky. Do pekáčku vyloženého alobalem rovnoměrně rozprostřete těsto. Brownies pečte 25 minut při 180 °C.

Tip: Chcete-li brownies dodat lehce pikantní tón, přidejte trochu chilli.

 

Autor příspěvku: Zuzka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *