Výroba domácí kosmetiky – rozdílná kvalita olejů

Pokud jste úplní začátečníci, nebo ještě trochu tápete, které oleje jsou ty nejkvalitnější, a tudíž nejvhodnější pro výrobu kosmetiky, určitě vám přijde tenhle článek vhod. Pokud si projdete pár e-shopů s kosmetickými surovinami, brzy zjistíte, že suroviny lze nakupovat v různých úrovních kvality. Kvalita olejů je také různá. Od té nejvyšší, která bude samozřejmě cenově výše, až po ty méně kvalitní, levnější.

Jak a z čeho jsou vlastně oleje získávány?

Oleje, jejichž pozitivních vlastností a účinků můžete využít pro péči o tělo, jsou získávány z přírody. Matička příroda myslí opravdu na vše, dokonce i na naši kůži. Získávají se ze semen i semínek, pecek i peciček, zrnek, jader, fazolí i z dužiny některých rostlinek. Olej může být získán jak z malinkého semínka jahody či maliny, tak i z velké avokádové pecky. Díky tomu jsou oleje plné vitamínů, tokoferolů, nenasycených mastných kyselin a dalších velmi prospěšných látek pro vyživení naší pokožky. Proto jsou také využívány v kosmetice.

kvalita olejů

Typy zpracování a kvalita olejů

Lisovaní za studena (LZS)

Získávání oleje při lisování za studena je prováděno mechanicky. Semínka, pecičky, jadérka atd. jsou vloženy do velkého bubnu, ve kterém jsou mačkány a hněteny. Pod takovýmto tlakem se začne ze surovin oddělovat olej a vytékat ven. Během lisování za studena se používá chladicí zařízení, které chladí suroviny při lisování, aby nebyla teplota oleje vyšší než 43 °C. Díky tomu jsou zachovány veškeré vitamíny, vyživující i účinné látky, kterými jednotlivé suroviny (pecky, jadérka, atd.) disponují.

Lisovaní za tepla (LZT)

Lisování za tepla probíhá podobným způsobem jako metoda lisování za studena, ale s tím rozdílem, že během procesu lisování není olej chlazen a kvůli neustálému vysokému tlaku se může teplota lisovaného oleje vyšplhat až na 93 °C. Takto vysoká teplota pak ničí spoustu vitamínů a dalších prospěšných látek, které v sobě olej ukrýval, a to je škoda, protože pak nenabízí tolik výživných účinků.

Rafinace (RAF)

Rafinace je pak proces „očištění“ již vylisovaného oleje od jeho přirozené barvy i vůně. Plně rafinovaný olej je odbarven, zbaven zápachu a profiltrován. Pro zvýšení trvanlivosti také bývá často zahřátý na vysokou teplotu. Rafinované oleje nemají takové účinky jako nerafinované, jelikož je během rafinace většina jejich účinných látek zničena. Naopak nerafinovaný olej je vylisovaný surový olej, který je pouze přefiltrovaný přes sítko, aby v něm nezůstaly zbytky semínek či šlupek. Zůstává mu jeho přirozená vůně i barvička.

Pokud si tedy chcete pořídit ten opravdu nejkvalitnější olej obsahující velké množství prospěšných látek, volba je jasná. Nerafinovaný olej lisovaný za studena z prvního lisu. TOP kvalita olejů je samozřejmě ještě s BIO certifikací oleje. Tím máte jistotu, že neobsahuje pesticidy a podobné fujtajbly, které někteří zemědělci velice rádi používají.

Autor příspěvku: Bára

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *