Mrkvové sušenky, na kterých si smlsne i vegan

Kdo z vás by si dal výborné sušenky bez mléka, vajec a cukru? Co když vám slíbím, že je budete mít se vším všudy hotové do 45 minut a budou chutnat božsky? Díky mrkvičce bude těsto krásně vláčné, a obměníte-li ječnou mouku třeba za pohankovou, budou navíc i bezlepkové.

Tenhle recept na mrkvové sušenky má výhodu v tom, že ho snadno obměníte. Mouku, ořechy i sušené ovoce lze libovolně nahradit podle toho, na co máte zrovna chuť. Nebo můžete vynechat kokos a místo něj přidat dýňová či sezamová semínka. A použijete-li datle, sladidlo můžete rovnou vynechat. Fantazii se zkrátka meze nekladou. Tak jdeme na to, co říkáte? Rozpočet je na 12 kousků o průměru 5-6 cm.

krásně vláčné a křupavě mrkvové sušenky

Co si na mrkvové sušenky připravit?

  • 50 ml rostlinného mléka (skvěle se hodí lískooříškové/mandlové)
  • 60 ml kokosového oleje
  • 50 gramů agávového sirupu
  • 160 gramů ječné mouky
  • 70 gramů mrkve
  • 60 gramů sušených brusinek
  • 20 gramů kokosu
  • 25 gramů vlašských ořechů
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička strouhaného muškátového oříšku
  • špetka kardamomu
  • špetka soli

Jak sušenky vytvořit?

Nejprve si rozpusťte kokosový olej. Ten nalijte do mísy a přidejte k němu mandlové mléko a agávový sirup. Poté přisypte mouku spolu s kypřicím práškem a ochuťte skořicí, muškátovým oříškem a kardamomem. Dle chuti můžete přidati zázvor, který mrkvovým sušenkám dodá lehce štiplavý nádech. V dalším kroku umyjte a oloupejte mrkev, kterou záhy nastrouhejte na jemno (největší opruz celého výrobního procesu, ale za trochu té trpělivosti to stojí) a přidejte do směsi. Brusinky můžete trochu pokrájet, záleží na vás, jak velké kousky máte rádi. Ty pak společně s kokosem a nasekanými ořechy přidejte do mísy.

Nyní je čas si rozehřát troubu, a sice na 180 °C (horní a spodní ohřev). Potom si vyložte plech pečicím papírem, abyste předešli nepříjemnostem. Hned záhy se pusťte do tvarování sušenek. Těsto je krásně vláčné a k rukám se téměř nelepí, takže to jde skoro samo. Jakmile budete mít připraveno, šoupněte to do trouby. Bude to trvat nějakých 25 minut, než budou mrkvové sušenky hotové. Poznáte to tak, že budou lehce zlatavé. A ručím vám za to, že nebudou mít moc času vychladnout, protože jsou opravdu chutné a krásně křupavé. A protože jsou plné samých zdravých ingrediencí, výčitky svědomí můžete protentokrát pustit k vodě!

Máte rádi mrkvové sušenky? Co do nich rádi přidáváte?

 

Autor příspěvku: Zuzka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.