Dejte si veganské banánové lívance

Tyhle lívance mají hned několik výhod. Jsou extrémně jednoduché na přípravu, výborně zasytí, a díky tomu, že obsahují banán, není třeba je čímkoliv doslazovat. Smlsnou si na nich i vegani. A pokud použijete třeba pohankovou mouku, budou navíc i bezlepkové.

Banánové lívance si k snídani připravuji poměrně často. Střídám je s jogurtovými vaflemi, obilninovými kašemi nebo cereáliemi/müsli s jogurtem/rostlinným mlékem a ovocem. Báječně chutnají i studené, takže pokud si jich připravíte víc, než jste ráno schopní spořádat, máte tak prímovou svačinku na později.

Na 1 porci si připravte:

  • 1 zralý banán
  • 100 ml rostlinného mléka
  • pár lžic mouky
  • 1 lžíci kokosového oleje na smažení
  • k servírování pak ořechové máslo, čokoládu apod.

Jak lívance připravit?

Oloupejte banán (ideální je ten, který už má na slupce pár hnědých puntíků) a v misce ho rozmačkejte na kaši. Přilijte rostlinné mléko. Já používám většinou kokosové, které střídám se sójovým nebo rýžovým. Všechny ale v lívancích chutnají ve výsledku dobře. Poté přisypte pár lžic mouky (výborně se hodí ječná, pohanková nebo špaldová) – tady záleží množství na tom, jak husté chcete těsto mít. Osobně ale doporučuji konzistenci hustšího jogurtu, lívance pak budou krásně vláčné.

Připravte si pánev, na kterou dejte 1 lžíci oleje a nechte rozpustit. Samozřejmě můžete lívance opéct i na sucho, pokud chcete odlehčenější variantu a máte dobrou pánev (např. teflonovou). Nyní vytvořte pomocí lžíce několik stejně velkých lívanců. Po pár minutách se těsto lehce zatáhne, a bude tak čas lívance obrátit a osmažit je i z druhé strany. Ta druhá strana bude samozřejmě hotová rychleji, tak to nezapomeňte kontrolovat, ať ji zbytečně nespálíte.

Hotové lívance podávejte například s ořechovým máslem nebo kvalitní čokoládou. Marmelády bych příliš nedoporučovala, protože bývají přeslazené, a to v kombinaci s už tak dost sladkým těstem není úplně to nej. Z másel se mi osvědčila značka Meridian – jejich mandlové máslo nebo arašídové-kokosové je téměř závislostí. Nebo pak Delicious fit food dělá naprosto boží ořechová másla, která není problém sníst na posezení. O kokosové čokoládě Lindt ani nemluvě …

Autor příspěvku: Zuzka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *