Upečte si nefalšovaný domácí chleba

Čerstvě upečený domácí chleba se svou typickou vůní vytváří nezaměnitelnou atmosféru. Připravit si krásně vláčný bochník s křupavou kůrkou není zas tak náročné, jak by se mohlo zdát. Chce to jen trochu praxe, a pak už vám to půjde samo. 

Pamatuju si svůj první domácí chleba, který konzistencí připomínal spíše kámen. Ten druhý byl zase tak nějak podivně probořený. Ale pak se to přehouplo, a jak se říká, do třetice všeho dobrého. Od té doby se daří. Vychytala jsem pár detailů, o které se s vámi níže podělím.

Druhy mouky můžete různě obměňovat. Klasika je pšenice a žito, ale i špalda chutná v chlebu výborně. A pokud nemůžete z nějakého důvodu lepek, prima je třeba pohanka. Ale dnes už se dá ve specializovaných prodejnách koupit mnohem víc druhů bezlepkové mouky, jen musíte počítat s tím, že cena bude o něco vyšší. Jinak místo vody můžete klidně použít i mléko, ale my doma dáváme přednost vegan variantě s vodou.

Co budete potřebovat?

  • 500 gramů mouky (já většinou míchám žitnou a pšeničnou chlebovou v poměru 2:1)
  • 20 gramů čerstvých kvasnic
  • 1 lžíci cukru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci octa (jablečný nebo vinný)
  • sůl
  • anýz, kmín
  • dle chuti: hrnek semínek (slunečnice, len, sezam, dýně apod.)

A jak dál?

V první řadě si dejte odstát vodu, ať není studená. Pak si odvažte mouku do větší mísy. Veprostřed do ní udělejte důlek, do něj rozdrobte kvasnice, zasypte cukrem a zalijte pár lžícemi vody. Nyní tu krásu opatrně přeneste na topení a pečlivě zakryjte mísu utěrkou. Je potřeba dát tomu tak 30 minut, aby vzešel kvásek. Bude lehce probublávat a postupně narůstat. Ideální je, když vznikne takový malý kopeček, pak je čas na další krok.

Jakmile vyběhl kvásek, přidejte do mísy zbytek vody, sůl, podrcený anýz, kmín a semínka. Poté přilijte olej a ocet a dobře promíchejte. Vznikne vláčné těsto, které je třeba nechat zase cca. 30 minut v klidu. Krásně vyroste tak na trojnásobek. Já to dělám tak, že ho pak přeliju do formy a ještě nechám tak 15 minut dokynout. Díky tomu svůj tvar hezky přizpůsobí formě, a výsledný chleba bude mít rovnoměrný tvar.

No a teď už jen zbývá dát chleba do trouby vyhřáté na 180 °C (elektrická trouba) na nějakých 45 minut. Pokud budete dělat menší dávku těsta, čas samozřejmě zkraťte. Chleba je hotový, jakmile shora chytne lehce měděný tón. Ale je potřeba si to vychytat dle své trouby. 🙂

Několik tipů na závěr

  • vodu mějte opravdu vlažnou, ideálně převařenou; ve studené vodě kvásek nebude kvalitní
  • těsto v průběhu moc nekontrolujte, aby nepřišlo o teplo – zpomalilo by to celý proces
  • používejte ideálně silikonovou formu (odpadnou zbytečné komplikace)
  • hotový chleba vyndavejte z formy až po vychladnutí, aby se nepokazil tvar
  • nevzdávejte si, pokud se to párkrát nepovede, chce to čas
Pečete si doma vlastní chleba? Co do něj rádi přidáváte?

Autor příspěvku: Zuzka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.