Upečte si křupavé müsli bez cukru

Křupy křup. Také milujete, jak müsli při jídle krásně chřoupe? A už vás nebaví, jak je to kupované nadopované rafinovaným cukrem, či palmovým olejem? Pak rozhodně stojí za to vyzkoušet si upéct vlastní. Je snadné, rychlé, a navíc levné. Tak co, jdeme na to?

Ke kupovanému müsli jsem si zrovna vřelý vztah nikdy nevytvořila. I když jo, pravda, to čokoládový, který je plný cukru a kousíčků čokolády, jsem si občas ráda dala, když jsem měla chuť na něco sladkýho. Ale cpát se tím každý druhý ráno, v tom mot rozumu nespatřuji. A protože jíst pořád jen banánové lívance, jogurtové vafle a obilninové kašičky by byla trochu nuda, občas si doma rádi upečeme tohle křupavoučké müsli.

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky vloček (ovesné, pohankové, ječné apod.)
  • 1/2 hrnku kokosu
  • oříšky, mandle dle chuti
  • semínka, např. sezamová, slunečnicová, lněná
  • sušené ovoce, rozinky (není nutné)
  • med, kokosový olej (celkově cca. půl hrnku)
  • pár lžic kakaa

domácí müsli

Co s tím provést dál?

Vezměte si mísu, do které nasypte vločky (pokud se vyhýbáte lepku, vsaďte na třeba na pohankové, ovesné či jáhlové). Přidejte strouhaný kokos a dle chuti různé druhy oříšku a semínek. V müsli také výborně chutnají rozinky nebo i jiné sušené ovoce. Jednou jsem místo rozinek zkoušela brusinky, a to taky vůbec nebylo špatný! Jste-li praštění experimentátoři jako já, můžete zkusit i přidat trochu rumu, dodává to zajímavou příchuť. 😉 A pak už je zbývá přisypat trochu kakaa – pokud chcete mysli do čokoládova.

No a pak v rendlíčku na sporáku rozehřejte směs kokosového oleje a medu. Poměr záleží na tom, jak sladké müsli chcete mít. Já dávám 50:50. Tuhle směs pak přidám do mísy a všechno pořádně promíchám, aby se to krásně slepilo. Nyní přijde čas vzít plech, vyložit ho pečicím papírem a rovnoměrně na něj rozprostřít vzniklou směs. Tohle pak vložte do trouby rozehřáté na 180 °C. Přibližně za 25 minut bude müsli hotové. Určitě ho ale průběžně kontrolujte, byla by škoda ho přismahnout.

Už jste pekli domácí müsli? Co do něj rádi přidáváte?

Autor příspěvku: Zuzka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *