Syrovátka v kosmetice

Myslíte si, že je syrovátka „pouze“ potravinou bohatou bílkoviny? Pak vás možná překvapí, že je úžasná i jako kosmetický prostředek. Má spoustu příznivých účinků, pro které by rozhodně neměla zůstat bez povšimnutí.

Co je syrovátka?

Zjednodušeně řečeno, syrovátka je tekutina bílé až světle žluté barvy, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě mléka. Pro mléčný průmysl je syrovátka v podstatě odpadní látkou, přitom se ale jedná o velmi cennou potravinu, jež je zdraví prospěšná. V obchodě ji pořídíte ve formě jemně mletého prášku, který stačí rozmíchat ve vodě.

Syrovátka je bohatá na lehce stravitelné bílkoviny, a naopak neobsahuje téměř žádný tuk. Najdeme v ní velké množství vitaminů B1, B2, B6 i B12, E a C. Dále prvky v podobě hořčíku, vápníku či draslíku  a také kyseliny mléčnou a citronovou. O syrovátce je známo, že pomáhá čistit organismus od nahromaděných škodlivin, podporuje správný metabolismus či střevní mikroflóru a působí příznivě na ledviny.

Syrovátka je oblíbená u sportovců i u lidí, kteří si naordinovali redukční dietu. A proč tomu tak je? Syrovátka totiž podporuje budování svalové hmoty a zároveň díky vysokému obsahu vlákniny a dalších látek snižuje pocit hladu. My se teď už ale podíváme na využití syrovátky v kosmetice. Pokud vás svými účinky zaujme, můžete si ji pořídit v našem e-shopu a přidat ji třeba do vodní fáze krémů.

Jaké má účinky na pokožku?

  • podporuje správné prokrvení
  • pomáhá vypínat pleť
  • má protizánětlivé účinky
  • podporuje hloubkové čištění pleti
  • zklidňuje podráždění, mírní zarudnutí
  • pomáhá vyrovnávat pH pokožky – můžete ji přidat třeba do koupele
  • je báječná při akné, lupénce a ekzémech
  • je přátelská i k jemňoučké pokožce malých dětí

Jak ji využít v kosmetice?

  • do tělového mléka
  • pleťového krému
  • pleťové masky
  • krému na ruce
  • šumivek
  • vlasových produktů

Autor příspěvku: Zuzka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *