Sprchový gel je jedním z produktů, o kterém si člověk myslí, kdovíjak nebude složitý na výrobu. Já jsem zkoušela patlat všemožné receptury, a nakonec se vztekala, že byl výsledek mizerný. Pak jsem si řekla, že zkusím něco jednoduššího. A víte, jak se říká, že ty obyčejné věci jsou nakonec ty nejlepší, něco na tom doopravdy bude. Nejvíce spokojená s poslední variantou, a tou je jednoduchý sprchový gel s panthenolem. Nepotřebujete k jeho výrobě bylinné maceráty, emulgátory ani vodní lázeň se dvěma nádobkami. Bohatě si vystačíte s jednou kádinkou. 🙂 Hotový sprchový gel pění tak přiměřeně, pokožku krásně umyje a zároveň nevysuší. Naopak o ni pečuje díky obsaženému makadamiovému oleji a panthenolu.
Na cca. 200 ml si připravte
- 30 gramů tenzidu cocamidopropyl betaine (koupíte zde)
- 110 gramů destilované vody (pořídíte v drogerii)
- 30 gramů pšeničného hydrolátu (nabízíme tady)
- 7,5 gramů glycerinu (koupíte tady)
- 1,5 gramu xanthanové gumy (máme zde)
- 10 gramů makadamiového olej (koupíte zde)
- 0,7 gramu kyseliny mléčné (pořídíte tady)
- 1,5 gramů vitaminu E (máme zde)
- 2,3 gramu panthenolu (pořídíte tady)
- 40 kapek cosgardu (koupíte zde)
- 30 kapek ÉO pomeranč a 8 kapek santalového dřeva (pořídíte zde)
Jak sprchový gel spatlat?
Nejprve si odvažte glycerin a xanhtanovou gumu. Tu v glycerinu pečlivě rozmíchejte na hladkou kašičku (jinak by v sobě měl sprchový gel pucky). Poté do směsi přidejte destilovanou vodu, hydrolát a také kyselinu mléčnou. Ta je zde důležitá proto, aby měl sprchový gel co nejvhodnější pH. Promíchejte, aby se suroviny spojily.
Nyní už jen stačí přidat tenzid a olej a opět mírně promíchat. Opravdu míchejte opatrně, aby vám sprchový gel nevybublat. V závěru pak už jen přidejte panthenol, cosgard a vitamin E. Éterické oleje můžete samozřejmě volit dle libosti obměnit, já zvolila své dva oblíbence, a sice pomeranč a santalové dřevo. Tyhle dva sladké oleje dávají dohromady hodně zajímavou vůni, která vás při večerní sprše zbaví stresu a napětí. 🙂
Výsledné pH sprchového gelu se díky použití kyseliny mléčné bude pohybovat mezi 5,5 a 6, takže je kyselejší, a pro pokožku tedy ideální. Pokud byste měnily poměry surovin, vynechávaly hydrolát apod., tak pak bude pH jiné, a je tedy nutné ho vždy na konci tvoření změřit, případně i přidat více kyseliny mléčné, abyste dosáhli pH mezi 5 a 7. Co se týče trvanlivosti, pokud při výrobě budete mít vše řádně vydesinfikované, vydrží vám sprchový gel minimálně tři měsíce.