Tohle šlehané tělové máslo, které nádherně voní i samo o sobě, jsem si zamilovala v době, kdy mě trápila extrémně vysušená, šupinatá pokožka. Působilo na ni jako úplný balzám. Zanechává ji totiž tak krásně hebkou a vláčnou, že je člověk schopný se jím potírat xkrát denně, i když to není nutné.
Jak jste jistě již pochopili, šlehané tělové máslo je mojí závislostí. Mám jednu větší sklenici doma na poličce s kosmetikou a menší kelímek pak nosím skoro všude s sebou a nesmí mi chybět na pracovním stole. Je totiž výborné na suché lokty, kolena i pokožku kdekoliv po těle. Úplně nejlepší je nanášet ho po koupeli, hned jak se utřete ručníkem. To se pak lépe vstřebá a vaše pokožka bude božsky jemná a hebká po dlouhou dobu. Určitě bych ho nedoporučovala nanášet na obličej, obsahuje totiž kakaové máslo, které rádo ucpává póry (jistě si dovedete představit, jakou paseku by to nadělalo na aknózní pleti).
Co budete potřebovat na 100 ml?
- 50 g bambuckého másla (koupíte tady)
- 25 g kakaového másla (seženete zde)
- 25 ml jojobového oleje – můžete nakombinovat s kokosovým (oba koupíte tady)
- 1/2 lžičky vitaminu E (dostanete zde)
- libovolně: až 20 kapek éterického oleje (vyberete tady)
Jak spatlat šlehané tělové máslo?
Nejprve si vydesinfikujte všechny pomůcky. Pak si do kádinky odměřte 50 gramů bambuckého a 25 g kakaového másla. Pomalu zahřívejte, dokud se másla úplně nerozpustí. Jakmile budou másla tekutá, kádinku hned sundejte ze sporáku a přidejte vitamin E a jojobový olej. Chcete-li, přidejte oblíbený éterický olej. Já ho ale vynechala, protože vůně kakaového másla mi plně postačí. Pečlivě promíchejte a dejte vychladit do ledničky, asi tak na 20 minut. Až směs zmatní a bude neprůsvitná, můžete se dát do dalšího díla.
A teď přijde ta největší sranda! Šlehání. No bodejť by ne, když je to šlehané tělové máslo. Na rovinu vám říkám, nesnažte se tu směs vyšlehat ruční metlou. Za prvé by vám upadla ruka a za druhý by se to stejně pořádně nevyšlehalo. Takže popadněte šlehač a dejte se do díla. S jeho pomocí budete mít hotovo během chvilky. Mně to trvalo ani ne dvě minuty. Směs začne krásně tuhnout. Jakmile bude připomínat vyšlehaný tvaroh, máte hotovo! Máslo se při šlehání prohřívá, takže až se dostane na pokojovou teplotu, ještě docela ztuhne. 🙂
A jak dlouho vám máslo vydrží? Pokud budete mít pří výrobě všechno pečlivě vydezinfikované, platí, že vám vydrží minimálně tak dlouho jako použitá surovina s nejkratší trvanlivostí.
8 komentářů: „Šlehané tělové máslo“
Zuzana
(5 prosince, 2017 - 9:28 pm)Ahoj,
jsem teprve začátečník. Chtěla bych vyrobit tento krém (šlehané tělové mléko) pro přítele, který má ale akné ne jen na obličeji a má také hodně citlivou pokožku. Myslíš, že bych kakaové máslo mohla nahradit mangovým?
Předem moc děkuji za odpověď.
Zuzka
Zuzka
(6 prosince, 2017 - 8:37 am)Ahoj Zuzanko. 🙂
Pokud má přítel akné a hodně citlivou pokožku, kombinace bambuckého másla a mangového bude optimální (kakaové by mohlo ucpávat póry. Jinak se zkus zaměřit i na vhodný olej – na akné je prima třeba konopný. A také vyber nějaký éterický olej – třeba tea tree nebo rozmarýn. 🙂
Koukni k nám na eshop.holkybezsilikonu.cz, kde máme vše potřebné na výrobu.
Anet
(11 března, 2018 - 8:38 am)Ahoj, jen bych chtela upozornit,ze vam v textu chybi,kdy se ma pridat vitamin E. Bohuzel jsem to zjistila,az pozdeji, kdy uz bylo vse lehce ztuhle a v nadobce. Snazila jsem se ho tam dodatecne, ale nedarilo se a naslehani spis tuhlo, tak jsem vse prendala a zkusila znovu zaslehat. Z tvarohu uz bylo ale opet maslo po dalsim slehani. Pote jsem zkusila znovu prohrat a znovu vyslehat,ale „tvarohu“ jsem jiz nedosahla. Tak snad priste.
Zuzka
(11 března, 2018 - 4:34 pm)Ahoj Anet,
moc děkuji za upozornění! A omlouvám se. Už jsem to tam doplnila. 🙂
Zuzi
Anet
(12 března, 2018 - 9:51 pm)Diky;)
Misa
(8 prosince, 2018 - 7:20 am)muzu se zeptat, bylo by mozne do masel pridat misto oleje par kapek lihoveho extraktu? Mam napr.vanilku ci hrebicek macerovany v lihu. Nebo idealne primo vanilkova seminka z lusku ci treba skorici?! Nenarusi to vyrazne konzistenci nebo ovlivni trvanlivost? Dekuji, Misa
Zuzka
(11 prosince, 2018 - 7:19 pm)Míšo, myslíš místo éterického oleje? Tam je problém v tom, že ten alkohol se v tuku úplně nerozpustí…
Kikina
(20 listopadu, 2019 - 1:34 pm)Ahoj Zuzko, do tvé super kombinace jsem přidala trochu ricinového oleje. Co se týče šlehaní, už to nedělám, mám špatnou zkušenost. Při šlehaní se do krému dostane hodně vzduchu a krémy pak dříve žluknou.