Rychlý ovocný koláč

Třešní na bublaninu letos moc není. Jahody, meruňky nebo švestky ale má na zahrádce snad každý, a kdo nemá zahrádku, sežene si je za pár korun třeba na trzích. Přemýšlíte-li, co z nich připravit, vyzkoušejte třeba tenhle recept na jednoduchý ovocný koláč z litého těsta.

Nevím jak vy, ale já si neumím představit léto bez chutného ovocného koláče plného šťavnatých plodů v podobě jahod, meruněk či švestek. Připravuji ho většinou z jednoduchého litého těsta. Recept jsem zdědila po babičce a trochu ho upravila na zdravější verzi (bez pšenice a přílišného množství cukru), po níž se u nás doma vždy zapráší.

Co si připravit?

  • 300 gramů špaldové mouky
  • 70 gramů kokosového cukru, vhodná je i stévie
  • 100 gramů tuku vhodného na pečení
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 2 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetku soli
  • vanilku, skořici
  • 800 gramů čerstvého ovoceJednoduchý a zdravý koláč s letním ovocem.

Bez drobenky to nejde …

  • 50 gramů másla
  • 50 gramů špaldové mouky
  • pár lžiček kokosového cukru

Jak ovocný koláč připravíte?

Do malé mističky vložte 50 gramů másla, ze kterého budete později připravovat drobenku.

Do velké mísy nasypte mouku a přimíchejte do ní prášek do pečiva a cukr. Potom vezměte tuk (já peču koláč výjimečně, takže klidně sáhnu po Heře) a opatrně ho rozpusťte, abyste ho zbytečně nepřepalovali. Můžete klidně použít i slunečnicový či rýžový olej, záleží na vás, jak moc zdravý koláč chcete mít. 🙂

Rozpuštěný tuk přidejte k mouce spolu s vejci a rostlinným mlékem (vynikající je třeba mandlové či ovesné). Dobře zamíchejte, abyste získali hladké tekutější těsto. To poté vlijte do vymazaného a vysypaného pekáče. Omyté ovoce zbavte pecek a nakrájejte ho na půlky (toto se samozřejmě netýká jahod – rádoby vtipná vsuvka) a pečlivě ho naskládejte na těsto.

Posledním bodem je pak příprava drobenky, která koláči dodá ten správný šmrnc. Změklé máslo smíchejte s moukou a několika lžícemi cukru. Rukou vše pečlivě promněte, abyste získali malé hrudky. Těmi pak ovocný koláč posypte a vložte ho do trouby předehřáté na 180 °C, a to na cca. 40 minut.

Autor příspěvku: Zuzka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *