Propolis na hojení pokožky i pro zdraví dásní

Znáte propolis a jeho blahodárné účinky? Říká se, že včeličky jsou opravdu pilné, a je tomu tak. Nejenže nám dávají med, můžeme také využít k léčebným účinkům látku, která se skládá z výměšků včelích žláz a pryskyřice. A ano, tou je námi opěvovaný propolis. Včeličky ho používají k natírání stěn a jiných částí úlu, čímž si zajistí desinfekci svého obydlí, a také k tmelení skulin nebo zmenšování otvorů v úlu, aby lépe zaizolovaly svůj úl. Pokud jim do jejich království vnikne nějaký vetřelec, udělají z něj mumii. Doslova ho potáhnou již zmíněným propolisem.

Propolis se odpradávna používá i v lidovém léčitelství. Pomáhá snižovat horečky. Účinně bojuje s angínou, bolestmi v krku a nachlazením. Pozitivně působí na trávicí soustavu, hlavně při bolestech žaludku a břicha. Díky svým antibakteriálním účinkům je v podobě tinktury hojně využíván v boji proti kožním plísním a infekcím. V kosmetice z něj můžeme vyrobit propolisovou mast, která pomáhá léčit nejen poraněnou kůži, ekzémy, lupenku, proleženiny, ale i opary či popraskané rty. Velmi často je propolisová mastička také využívaná k léčbě popálenin nejen z pobytu na sluníčku. Zkrátka a dobře, propolisová mast je takový univerzální lék na kožní bolístky. Jak ale poznáme, že je propolis obsažen v našem krému či masti? Jaké jsou jeho vlastnosti a jak ho můžete v kosmetice využít? Čtete dále a dozvíte se více.

Propolis

Propolis a jeho základní fakta

  • INCI aneb jak je označený ve složení kosmetiky: Propolis
  • v INCI ho můžeme najít i jinak: Propolis Cera, Propolis Extrakt, Propolis Extract, Propolis Wax, Propolis (Cera)
  • vzhled: tuhé kousky
  • barva: zelenožlutá až temně hnědá
  • vůně: příjemná aromatická vůně

Co prospěšného obsahuje

  • pryskyřičné látky
  • včelí vosk
  • balzámy
  • éterické oleje
  • vitaminy skupiny B

Jeho vlastnosti

  • tuhý a křehký v chladu
  • měkký a tvárný při teplotě 25 -35 °C
  • bod tání 70-100 °C
  • špatně rozpustný ve vodě
  • nerozpustný v olejích
  • rozpustný v etylalkoholu a glycerinu

Účinky v kosmetice

  • antiseptické, regenerační a antibakteriální vlastnosti
  • ničí a usmrcuje houby a kvasinky
  • podporuje hojení ran
  • pomáhá mírnit ekzémy
  • hojí popáleniny
  • zabraňuje vzniku proleženin
  • pomáhá při paradentóze, vředech, mykózách a zánětech sliznic v ústní dutině

Použití v kosmetice

  • surový propolis přikládáme přímo na bradavice
  • v podobě tinktury používáme:
    • k desinfekci
    • do mastí, krémů, gelů
    • do zubních past či ústních vod

Autor příspěvku: Bára

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *