Co je co: odvar, nálev, macerát, tinktura, extrakt, prášek,..

Využijte blahodárných účinků bylin i ve své přírodní kosmetice. Téměř každou bylinku je možné zpracovat hned několika způsoby. Každý ze způsobů pak přináší i jiné účinky a využívá se v kosmetice k různým účelům. Například odvar či nálev je možné využít jako vodní fázi výrobků, dále jako obklady nebo i přeliv na vlásky. Pro snadnější orientaci v termínech se pokusím jednotlivé druhy zpracování trochu představit. Doufám, že začátečníkům přijde tento článek vhod. 🙂

Odvar

Odvar se vyrábí vložením bylinky do studené vody, kterou následně přivedeme do varu. Většinou se vaří zhruba  minut, poté se nechá ještě zhruba 10 až 15 minut odstát a následuje přecezení. Odvar se většinou vytváří z tvrdších částí rostlin, jako jsou kořeny, větvičky, kůra, plody nebo semena. U některých rostlinek i z květů nebo natí.

Nálev

Nálev se získává tak, že lehce navlhčenou bylinku přelijeme vroucí vodou, necháme zhruba 15 minut luhovat a poté až scedíme. Nálev se většinou připravuje z křehkých, měkkých částí rostlinek, jako jsou například květy nebo listy.

Studený výluh (macerát ve vodě)

Rostlinku přelijeme studenou vodou a necháme při pokojové teplotě luhovat. Pokud není uvedeno, jak dlouho, macerujte dle bylinkářů Janči a Zentricha 8 až 10 hodin. Tuto metodu lze využít u bylin obsahujících slizovité látky.

Macerát

Macerát může být proveden mnoha způsoby. Buď v alkoholu (tinktura), ve vodě (studený výluh), v oleji (olejový macerát), nebo v glycerinu. Pro výrobu kosmetiky nejčastěji používáme olejové maceráty. Olejový macerát vznikne naložením rostlinek do oleje a následném macerování cca. 6 až 8 týdnů. Poté přefiltrujeme a můžeme použít samostatně, do mastí nebo jako tukovou fázi.

Tinktura

Tinktura je macerace rostlinky ve vysokoprocentním alkoholu (alespoň 60 % – 70 %). Macerace trvá 1 až 2 týdny, poté tinkturu scedíme a můžeme využít v mnoha kosmetických výrobcích.

Extrakt

Extrakt vzniká zahuštěním výtažků z rostlin získaných extrakcí pomocí různých rozpouštědel jako je líh, voda apod. Mohou být suché i tekuté.

Šťáva

Šťávy z rostlinek se získávají buď pomocí odšťavňovače nebo vylisováním pomletých částí rostlin.

Prášek

Prášek vzniká rozdrcením nebo rozemletím sušených rostlinek či jejich částí.

Zdroje:

JIŘÍ JANČA, Josef A. Zentrich a [ILUSTRACE MAGDALENA MARTÍNKOVÁ]. Herbář léčivých rostlin. Praha: Eminent, 2008. ISBN 9788072813650.

DUGAS, Dionýz. Bylinkový receptář: nejlepší recepty lidové medicíny. Praha: Ottovo nakladatelství, 2012. ISBN 978-80-7451-062-5.

ERDELSKÁ, Olga, Mojmír KVAČALA a Renato MAGÁT. Zdraví z babiččiny lékárny. Druhé vydání. Ikar, 2016. ISBN 978-80-551-5033-8.

Autor příspěvku: Bára

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *