Nimbový olej – poklad pro problematickou pokožku

Nimbový olej je získáván lisováním plodů z velmi léčivého indického stromu Azadirachta indica, jehož silné účinky jsou využívány už po staletí. Můžeme ho znát buď pod názvem nimbový nebo neemový olej. A i když tenhle olej nevoní zrovna podle mého gusta, přesto mohu potvrdit, že je velmi dobrým pomocníkem při léčbě kožních problémů.

Proč zrovna neemový olej používat na problematickou pokožku? Protože díky jeho zvláštnímu složení má tento olej naprosto výjimečné antibakteriální i antimykózní účinky.  Takže nejen, že vám pomůže v léčbě ekzémů, lupenky, akné atd., ale také dokáže posílit imunitu vaší pokožky. Nimbový olej je také vhodné použít k léčbě malých ranek či oděrek na kůži, kožních mykóz (třeba těch mezi prsty na nohou) i ke zklidnění podrážděné pokožky. Nimbový olej obsahuje naprosto jedinečnou látku nazývanou azadirachtin, která velmi účinně zabraňuje množení mikroorganismů a tím například snižuje tvorbu pupínků na naší pleti.

nimbový olej

TIP: Pokud si vaše dítka přinesou ze školy či školky nezvané návštěvníky v hlavičce, tak i s těmi si nimbový olej dokáže poradit. Stačí jej vmasírovat do vlásků před spaním a ráno pak vlásky umýt. A vešky budou mít po srandě.

Nimbový olej a jeho základní fakta

  • INCI aneb jak je označený ve složení kosmetiky: Azadirachta indica
  • v INCI ho můžeme najít i jinak: Azadirachta indica Oil,  Azadirachta Indica Seed Oil, Melia Azadirachta Seed Oil
  • vzhled: hustá olejovitá kapalina
  • barva: hnědá
  • vůně: velmi těžká až štiplavá „vůně“

Co prospěšného obsahuje

  • azadirachtin
  • vitamín E
  • minerály
  • proteiny
  • kyselinu linolovou, olejovou
  • esenciální aminokyseliny

Jeho vlastnosti

  • nerozpustný ve vodě
  • možno míchat s jinými oleji
  • husté, ale ještě kapalné skupenství

Účinky v kosmetice

  • doporučován na léčbu akné, ekzémů, lupenky, svrabu, planých neštovic i pásového oparu
  • pomáhá zmírnit svědění
  • obsahuje vysoké množství antioxidantů, které chrání pokožku před volnými radikály
  • pomáhá odstranit stařecké i pigmentové skvrny, reguluje tvorbu mazu
  • pravidelným čistěním pomáhá z pleti odstranit černé tečky
  • pomáhá zvláčňovat a hydratovat pokožku
  • zklidňuje podrážděnou pokožku nebo spálenou (třeba od sluníčka)
  • zvyšuje imunitu kůže
  • ničí plísňové infekce na kůži či nehtech
  • pomáhá při léčbě bradavic
  • pomáhá léčit záněty a poškození pokožky
  • pomáhá léčit opruzeniny na dětských prdýlkách
  • čistí pupínky a odstraňuje bakterie
  • pomáhá léčit lupy a celkově udržovat zdravou pokožku hlavy
  • pomáhá vyživovat suché vlasy i jejich konečky, posiluje a dodává vlasům lesk
  • podporuje růst vlasů
  • pomáhá hubit vši, bakterie, parazity, plísně, atd.
  • pomáhá uvolnit bolestivé klouby a svaly

Použití v kosmetice

  • tělové a masážní oleje
  • čištění pleti
  • krémy, mléka
  • masti
  • šlehaná másla
  • šampony, balzámy a péče o vlasy

 

Autor příspěvku: Bára

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *