Není glycerin jako glycerin

Jedni říkají, jak je glycerin špatní a zanáší pleti, druzí si jeho účinky naopak pochvalují. Tak jak to s ním vlastně je? Je skutečně tak škodlivý, jak někteří rádi tvrdí?

Glycerin, seznamte se

Glycerol neboli glycerin je čirá kapalina bez zápachu. Je rozpustná ve vodě a patří mezi jedny z neužívanějších látek v kosmetice, a to jak v té konvenční, tak i v přírodní. Přirozeně se vyskytuje ve všech tucích, dokonce i v našem těle. Právě proto ho pokožka dobře snáší a nereaguje na něj podrážděním či alergickou reakcí.

Glycerin se do kosmetických produktů přidává zejména pro svou schopnost krásně zvlhčovat pokožku a usnadňovat vstřebávání účinných látek. Proniká do hlubších vrstev pokožky, čímž podporuje její dlouhotrvající hydrataci. Přidává se také do šamponů, masek či vlasových kondicionérů, protože kadeře krásně změkčí, vyhladí a usnadní jejich rozčesávání.

S glycerinem to ale není vhodné přehánět, protože v příliš vysokých koncentracích (nad cca. 30 %) může způsobit dehydrataci pleti, protože vytahuje vlhkost z jejích hlubších vrstev. Pleťová kosmetika ho ale většinou neobsahuje ani 10 %, natož 30. A úplně nejlepší variantou je vyrábět si kosmetiku doma, protože tam vždy víte, co a v jakém množství jste do produktu přidali. 😉

Přírodní glycerin není škodlivý

Jedno velké ale

Jak už u názve článku plyne, neexistuje pouze jeden glycerin. Jsou tu totiž hned tři. Jeden syntetický, druhý živočišný a třetí rostlinný. Ten rostlinný si můžete koupit třeba v našem e-shopu.

Živočišný glycerin se vyrábí hydrolýzou živočišných tuků, nejčastěji sádla. Má tu nevýhodu, že je komedogenní, což znamená, že může ucpávat póry. Pokud máte mastnou pleť, není živočišný glycerin zrovna tím, co byste si chtěli mazat na obličej.

Rostlinný glycerin pak představuje sice o něco dražší, o to ale přijatelnější variantu. Stejně jako živočišný vzniká hydrolýzou, tentokrát ale z rostlinných olejů. Není však komedogenní, a tak neuškodí ani mastné či aknózní pleti.

Syntetický glycerin má svůj původ v ropě. A pokud jste již četli jeden z našich starších článků, jistě už víte, že deriváty naší pokožce zrovna neprospívají, ale naopak ji dusí. Když si dáte dvě a dvě dohromady, je vás jistě jasné, proč se syntetickému glycerinu raději vyhnout.

Problematika označování

Spousta produktů různých značek, které vyrábí přírodní kosmetiku, má v INCI uvedeno pouze slovo „glycerin“, bez jakékoliv další poznámky. Nabízí se tedy otázka, zda se pak jedná o ten syntetický? Osobně ale předpokládám, že ano. Protože kdyby to byl ten rostlinný, pak by v dnešní době výrobci s hrdostí prohlašovali, že mají v krému rostlinný glycerin. Vzhledem k tomu, že mi rukama již prošel nějaký ten produkt, který měl ve složení uvedeno „vegetable glycerin“, troufám si tvrdit, že pouhé slovo „glycerin“ syntetikou, potažmo ropou opravdu zavání.

 

Autor příspěvku: Zuzka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *