Makovec ze špaldové mouky

Honí vás mlsná? Máte rádi mák? Tak jistě neodoláte našemu lahodnému makovci, který je naprosto ideální k uspokojení vašich chuťových buněk. V dnešní urychlené době má málokdo času nazbyt, a tak jistě oceníte, že tato maková pochoutka je připravena během pár minut, nebudu-li počítat dobu strávenou v troubě. Navíc si nemusíte dělat hlavu tím, že zase jíte sladké. Zkrátka a dobře je tenhle makovec zdravou a chutnou alternativou toho obyčejného.

Pokud dáváte přednost veganské stravě, tak stačí místo másla a medu sáhnout po kokosové mouce a kokosovém cukru. I špaldová mouka lze snadno nahradit bezlepkovou variantou. Vhodná je třeba pohanková. Recept je naprosto jednoduchý a tuhle dobrotu zvládne upéct i naprostý začátečník. Tak hurá do toho!

Makovec

Co budete na makovec potřebovat?

  • 260 g špaldové mouky
  • 110 g máku
  • 100 ml vody
  • 80 g másla nebo kokosového oleje
  • 4-5 lžic medu
  • 1 prášek do pečiva
  • perníkové koření
  • povidlové koření

Jak makovec připravit?

Ve vodní lázni rozpusťte máslo. Pokud máte zcukernatělý med, rozpusťte ho s máslem ve vodní lázni, ať se vám pak lépe promíchá s těstem. Rozpuštěné máslo s medem smíchejte s vodou a přidejte mák. Do odvážené mouky přidejte prášek do pečiva a postupně pak vmíchávejte do těsta. Nakonec přisypte dle chuti perníkové koření, povidlové koření nebo klidně obojí. Makovník pečte zhruba 20 až 25 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Ten můj není příliš vysoký. Máme ho rádi nízký, a tak jsem ho pekla ve velkém pekáčku. Nejlepší je se šlehačkou a nakrájeným banánem.

Autor příspěvku: Bára

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *