Letní čočková polévka

I čočková polévka může být osvěžující hlavně v letních dnech. A ten, kdo nemá potřebu se v těch sílených vedrech nacpat k prasknutí, může tahle letní čočková polévka posloužit jako takový lehký obídek či večeře.

Co si připravit na cca. 8 porcí polévky?

  • 1,5 – 2 l vody
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 200-250 g čočky
  • 400 g krájených rajčat v rajčatové omáčce
  • 4 malé mrkvičky
  • 5 až 6 kousků sušených rajčat
  • 1 PL balsamica nebo 1 dl bílého vína
  • sůl
  • tymián
  • rozmarýn
  • bobkový list
  • rýžový olej

Letní čočková polévka – postup přípravy

Nejprve si namočíme čočku, nejlépe už večer, aby nám do druhého hezky změkla. Na kvalitním oleji (my používáme rýžový) zpěníme cibulku, přidáme na tenká kolečka nakrájenou mrkvičku a orestujeme. Nakonec přidáme na plátky nakrájený česnek, čočku a osolíme.

Dolijeme hrnec vodou, přidáme bobkový list a vaříme zhruba čtvrt hodiny. Potom přidáme na jemno nakrájená sušená rajčata a krájená rajčata v rajčatové omáčce. Ochutíme balsamicem nebo bílým vínem, tymiánem, rozmarýnem a necháme chvilku dojít. Letní čočková polévka je hotová a můžeme ji podávat. Krájena rajčata v rajčatové omáčce je možné nahradit dvěma čerstvými rajčaty a rajčatovým protlakem/passatou.

Autor příspěvku: Bára

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *