Kokosový olej, univerzální pomocník

Kokosový olej zná snad každý. Kdekdo ho využívá jak v kuchyni, tak i v péči o tělo. Možná si ani nedokážete představit, jaký podklad doma máte. Pokud ho budeme používat v kuchyni, je velmi lehce stravitelný, nepřepaluje se ani neobsahuje karcinogenní látky. Pomáhá nám lépe trávit, působí proti zácpě, zvyšuje naši imunitu, pomáhá bojovat s kvasinkami, viry i bakteriemi. Nás ale hlavně zajímá jak je to s kokosovým olejem a jeho využitím v kosmetice. V té je kokosový olej velmi šetrný i k té nejcitlivější pokožce, regeneruje a hydratuje suchou a popraskanou kůži a má samozřejmě mnoho dalších vlastností. Využít ho můžeme ve všech možných tělových i pleťových krémech, velmi dobré účinky má i v péči o vlasy. Nejenže nádherně voní, ale jak se můžete dočíst níže, hodí se snad skoro do všeho.

Kokosový olej a jeho základní fakta

  • INCI aneb jak je označený ve složení kosmetiky: Cocos Nucifera (Coconut) Oil
  • v INCI ho můžete najít i jinak: Coconut Butter, Coconut Palm Oil, Copra Oil, Free Coconut Oil, Coconut Oil, Cocos Nucifera Oil, Copra Oil, Cocoanut Oil, Coconut Fatty Acid Triglyceride, Acidulated Coconut Soapstock, Coconut Extract, Coconut Absolute
  • vzhled: kapalný nebo tuhý v závislosti na teplotě
  • barva: perleťově bílá
  • vůně: sladká, jemná vůně po kokosovém ořechu

kokosový olej

Co prospěšného obsahuje

  • nasycené mastné kyseliny: kyselinu laurovou, kyselinu myristovou, kyselinu palmitovou, kyselinu kaprylovou, kyselinu kaprinovou, kyselinu stearovou, kyselinu kapronovou
  • nenasycené mastné kyseliny: kyselinu olejovou, kyselinu linolovou
  • hořčík, vápník, draslík, sodík, měď, železo, fosfor
  • vitamin E, vitamin A

Jeho vlastnosti

  • nerozpustný ve vodě
  • rozpustný v tucích
  • pevné skupenství zhruba do 20 °C, kapalné 30 °C
  • bod tání 23-26 °C

Účinky v kosmetice

  • lehce se vstřebává, je velmi výživný
  • pečuje o suchou a popraskanou kůži
  • vhodný pro citlivou i suchou pokožku/pleť
  • zjemňuje a zklidňuje pokožku
  • vhodný při vyrážkách, svědění kůže
  • brání dehydrataci pokožky
  • má antibakteriální účinky
  • pečuje o kůži před i po opalování
  • vyživuje a vyhlazuje vlasy
  • snižuje lámání konečků vlasů a tvorbu lupů

Použití v kosmetice

  • krémy, mléka, fluidy (tělové i pleťové)
  • balzámy na rty
  • mléka po obalování
  • balzámy po holení
  • masážní oleje
  • mýdla (zvyšuje pěnivost)
  • zábaly na vlasy a vlasová kosmetika
  • zubní pasty a bělení zubů
Co vyrábíte s kokosovým olejem vy? U nás jsou to hlavně krémy, mýdla a šampony. A málem bych zapomněla na balzámy na rty, kterých je u nás velká spotřeba. 🙂

 

Autor příspěvku: Bára

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *