Indická polévka z červené čočky

Polévka z červené čočky a rajčat nás doma snad nikdy neomrzí. Je neskutečně jednoduchá na přípravu a suroviny vás vyjdou na pár korun. Bohatá kombinace koření s tóny Indie provoní celou kuchyň a zláká k obědu i odpůrce luštěnin.

Od dob, co nejím maso, jsem do svého jídelníčku zařadila hodě luštěnin. Třeba loupaný žlutý hrách, tmavozelenou čočku, cizrnu nebo adzuki bych mohla jíst pořád. A zrovna červené čočky kupuje během měsíce snad kila, protože je hned pryč. Je totiž velice lahodná, rychle se uvaří a je bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, železa, selenu či vitaminu B6.

Skvělé je spojení červené čočky a rajčat. A perfektně k ní ladí indické koření jako cumin, koriandt, zázvor apod. A protože to všechno máme u nás doma rádi, byla jen otázka času, kdy přijde na řadu tahle polévka, kterou jsem postupně ladila do podoby, se kterou jsem jakožto kuchařka maximálně spokojená.

Co si připravit?

  • 200 gramů červené čočky
  • 3 hodně zralá rajčata
  • 1 velká červená cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • 1 kostka bujónu (doporučuji Alnatura/Würzl bez palmového oleje)
  • chilli, sladká paprika, kurkuma, estragon, zázvor, libeček, cumin
  • sůl

Jak polévku z červené čočky uvařit?

Nejprve vezměte rajčata, nařízněte slupky a spařte je vroucí vodou. Poté si nakrájejte cibuli na jemné kostičky a česnek nadrobno. V hrnci rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a na něm zhruba 5 minut restujte cibuli s česnekem. Nezapomeňte poctivě míchat, ať z toho nemáte hnědočerný škvarek. Hrnec sundejte ze sporáku.

Rajčata půjdou po pár minutách ve vroucí lázni jednoduše oloupat. Až tak učiníte, nakrájejte je na malé kousky. Přidejte do hrnce spolu s dvaceti deky červené čočky. Vraťte hrnec zpět na sporák, přidejte 2 litry vody a kostku bujónu. Přiveďte to vše k varu a pak nechte probublávat na mírném plameni cca. 20 minut.

Hotovou polévku z červené čočky dochuťte citronovou šťávou, solí, trochou chilli, asi lžičkou cuminu (římského kmínu), sladkou paprikou, kurkumou, estragonem, libečkem a zázvorem. Tady si dovolím ještě podotknout, že bez koření není polévka úplně ono. Chápu ale, že ne každý má doma veškeré koření. Pokud vás na výrazné koření neužije, můžete se omezit na ten libeček, papriku a zázvor. To je podle mě základ, který má v poličce snad každý. 🙂

Máte rádi polévky laděné do indicka?

Autor příspěvku: Zuzka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *