Heřmánek nejen jako čaj

Heřmánek je základní léčivá bylinka, kterou má kdekdo ve své domácí lékárničce. Ta naše se bez něj samozřejmě neobejde. Už odmalička mi mamča dělávala heřmánkový čaj, když jsem byla nemocná, koupele s heřmánkem anebo heřmánkové obklady. Heřmánek pravý (matricarcia recutita) je mnohostranná rostlinka, která chrání všude tam, kde vzniká podráždění nebo kde je něčeho příliš mnoho.

Zastupuje radost ze života a důvěřivou mysl. Jeho krásný a teplý květ zvládne odebírat bolest i křeče a dokáže naše tělo jak chránit, tak i hojit.
Tuto jednoletou bylinku můžeme najít na obilných polích, plevelných porostech podél cest, ladech a hlavně v jílovitých půdách. Heřmánek dorůstá do výšky 20 až 80 cm, má košatý stonek se zelenožlutými dvakrát zpeřenými listy a květy se zlatavě žlutým středem a sněhově bílými okvětními lístky. Bylinka kvete od května do konce září. Květy sbíráme za slunného počasí, nejlépe v poledních hodinách.

Heřmánek pravý

Co se týče léčivých účinků, má heřmánek velice dominantní postavení mezi ostatními léčivkami, a to díky jeho desinfekčním a protizánětlivým účinkům, což je velmi prospěšné při léčbě většiny nemocí. Heřmánek také velmi pozitivně působí na dětský organismus a čaj z heřmánku je vhodný i pro ty nejmenší. Obecně však heřmánek uvolňuje křeče, uklidňuje a ničí bakterie v trávicím traktu. Zevně zase pomáhá léčit ekzémy, různé záněty, rány a popáleniny. Heřmánek se používá jak vnitřně, kdy je nejčastější formou užití čaj, tak i zevně ve formě obkladů, inhalací, koupelí i jako součást kosmetiky. Tuto senzační bylinku můžeme používat téměř pořád bez jakýkoliv omezení. Nezapomeňte však, že nic se nemá přehánět.
Heřmánek není prospěšný pouze pro lidi, ale také pro rostlinky. Pokud máte doma živou kytičku ve váze, zkuste jí přidat do vody trochu heřmánkového čaje, a ona vám za to bude déle dělat radost. Heřmánek se také už dávná léta používá pro zmírnění ženských potíží, to pramení i z jeho latinského názvu matricaria neboli matka.

Heřmánek a jeho účinky

  • tiší bolesti a křeče
  • působí protizánětlivě a desinfikuje
  • zbavuje organismus nepěkných jedovatých látek
  • podporuje trávení a správnou činnost střev
  • snižuje cholesterol
  • uvolňuje při chřipce, rýmě, zánětech průdušek (kloktání a inhalace)
  • pomáhá při problémech s menstruací
  • léčí ekzémy

Použití v kosmetice

  • macerát
  • hydrolát
  • obklad
  • zápar
  • rozemletý na prášek

Účinky v kosmetice

  • mírní podráždění kůže a vyrážky
  • uklidňuje nervózní, začervenalou i citlivou pleť
  • tiší sliznice a podráždění dásní
  • připravuje pleť pro hloubkové čistění
  • zesvětluje a pečuje o vlasy

Autor příspěvku: Bára

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *