Co je INCI?

INCI

Přemýšleli jste někdy nad tím, co se skrývá za tou záhadnou formulkou s názvem INCI? Že jde o zkratku, to si jistě vypočítal leckterý šikovný jedinec. K čemu přesně ale INCI slouží?
INCI, celým slovem International Nomenclature of Cosmetic Ingredients neboli Mezinárodní nomenklatura kosmetických přísad se týká jednotlivých složek kosmetického výrobku. Výrobci jsou totiž dle zákona povinni uvádět na obale produktu jeho kompletní složení. U většiny firem se setkáte s latinskými názvy, kterým běžný zákazník nijak extra nerozumí (což se leckterému výrobci hodí). Některé firmy uvádějí u některých složek v závorce anglický překlad to povětšinou platí u bylinných výtažků či rostlinných olejů.

Pořadí složek odpovídá jejich procentuálnímu zastoupení ve výrobku. Toho, co je na prvním místě, je tedy v produktu nejvíce (a ano, povětšinou je to voda, protože je zkrátka levná), další složky jsou pak dále sestupně řazené. Ovšem pamatujte i na to, že látky, kterých je ve složení méně než 1 % už mohou být řazeny libovolně.

Chcete se v INCI vyznat?

Zajímá vás, co který název ve složení výrobku znamená? Pak čtěte tuto rubriku, ve které vám budeme postupně představovat látky, jež se v INCI objevují nejčastěji. Seznámíme vás s jejich příznivými i nežádoucími účinky a nastíníme vám, ve kterých produktech se běžně vyskytují. A možná vám i poradíme, kde v přírodě hledat jejich vhodnou alternativu. 🙂

Autor příspěvku: Zuzka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.