Čirok s fazolemi a seitanem

Čirok je jednou z obilnin, které se mohou dopřát i celiaci. Je bohatý na bílkoviny, aminokyselinu lysin či vitaminy skupiny B. Můžu jen doporučit. Chutná výborně, trochu jako pohanka nebo kroupy. No určitě ho vyzkoušejte. Kilo vyjde na nějakých 60 korun. Pokud v receptu vynecháte seitan, jídlo bude plně bezlepkové.

Jelikož mám tři dny v týdnu home office, vařím pouze jídla, jejichž příprava zabere tak do 40 minut maximálně. Navíc si připravuji převážně veganská jídla. Nejčastěji tak sáhnu po nějakých luštěninách, obilovinách či tmavých těstovinách a k tomu přidám rozmanitou zeleninu a třeba i tofu, tempeh nebo již zmíněný seitan. Dnes jsem poprvé vyzkoušela bezlepkový čirok, a jelikož jsem byla s výsledkem moc spokojená, tady máte recept. Doufám, že si také pochutnáte.

Připravte si

  • 2 šálky čiroku
  • 1 větší cibuli
  • 1 červenou kapii
  • 1 plechovku fazolí
  • 1 balíček seitanu natural
  • pár lístků čerstvého špenátu
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžíci olivového oleje
  • sůl
  • majoránku + indické kari, tandoori masalu (můžete vynechat)

čirok - lahodná a výživná obilnina bez lepku

Jak postupovat?

Do osolené vroucí vody nasypte čirok a nechte vařit 20-25 minut. Mezitím si připravte vše ostatní. To znamená, že nejprve oloupejte cibuli a nasekejte si na malé kostičky. Potom vezměte kapii a nakrájejte ji na tenké nudličky. Doporučuji ty kousky opravdu nedělat moc velké, aby nerušila celkovou chuť pokrmu. Teď už jen zbývá nakrájet na libovolné kousky seitan.

Nyní se vrhněte na tepelnou úpravu. Do rozpálené pánve nalijte lžíci oleje a lehce na něm orestujte cibuli. Teď je vhodné přidat i koření, aby se hezky rozvonělo. Dejte tomu tak pět minut a poté přidejte papriku a špenát. Přilijte trochu vody a pár minut poduste, aby zelenina maličko změkla. Pak stačí přidat fazole a seitan a chviličku to celé prohřívat na mírném plameni. Určitě to ale nepřežeňte, protože seitan nemá rád dlouhé tepelné úpravy. Jakmile budete mít hotovo, stačí už jen dochutit lžící citronové šťávy. A až se dovaří čirok, jednoduše ho slijte a přidejte do hotové směsi na pánvi.

Už jste někdy ochutnali lepek? Lahodí vám?

 

Autor příspěvku: Zuzka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *