Bezlepkové muffiny s meruňkami vlašskými ořechy

Jo jo, mohla jsem si to nechat až na léto. To budou čerstvé české. A o čem to mluvím? Totiž pardon, skoro bych se zapomněla. Tentokrát si střihly hlavní roli meruňky meruňkovité. Vystačila jsem si se sušenýma. Ty jsou totiž bohatým zdrojem proteinů a také železa či betakarotenu. Takže se dá vlastně říct, že tyhle muffiny budou zdravé!

Také míváte období, kdy se zamilujete do nějaké potraviny, kterou jste dlouho předtím nemohli ani vidět? Přesně tohle je případ mě a sušených meruněk. V týdnu jsem na ně zničehonic dostala chuť a můj taťka mi udělal radost, když si na mě při nakupování vzpomněl a jeden balíček mi přivezl. Přišla mi trochu nuda jíst tohle sušené ovoce jen tak samotné, a tak jsem přidala pár vlašských ořechů. Jelikož mi tahle kombinace velmi zachutnala, vymyslela jsem recept na báječné bezlepkové muffiny, které vám budou chutnat jak ke snídani, tak ke svačině. A dobré budou i nad šálkem kvalitní kávy. Jsou oslazené kokosovým cukrem a místo másla a mléka v nich najdete kokosový olej a kefír.

Muffiny slazené kokosovým cukrem si vás získají spojením meruněk a vlašských ořechů.

Ingredience 6-7 kousků:

  • 1 vejce
  • 50 gramů kokosového oleje v tekutém stavu
  • 30 gramů kokosového cukru
  • 140 gramů podmáslí
  • 140 gramů bezlepkové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • hrst vlašských ořechů
  • hrst sušených meruněk

Jak muffiny připravit?

V míse rozšlehejte vejce a přidejte k němu kefír a rozehřátý kokosový olej. Pečlivě rozmíchejte. Poté do tekuté směsi přisypte mouku. Z bezlepkových se výborně hodí pohanková. Pokud vám ale nevadí lepek, skvěle chutná třeba mouka ječná. Případně můžete použít i polohrubou pšeničnou. Přidejte lžičku kypřícího prášku a citronovou kůru. Všechno pečlivě smíchejte, aby vám vzniklo hladké těsto. Poté si nakrájejte meruňky a vlašské ořechy na malé kousky, hoďte je do těsta, a máte hotovo. Nyní už jen naplňte papírové/silikonové košíčky nebo použijte vymazaný a vysypaný pekáč na muffiny. Osobně papírové košíčky moc nedoporučuji, protože těsto, které není moc mastné, se do nich docela přilepí. Muffiny pečte 25-30 minut při 180 °C.

 

Autor příspěvku: Zuzka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *